Maze Hill, Greenwich

The house prior to renovations

 

Maze Hill, Greenwich

Working with forward thinking, creative and delightful architecture clients whom are experts in their field, and with the creativity and vision of architects Eldridge London Architects, coupled with the technical acumen of Jensen Hunt Design with the structural elements, as a collective team we have taken a landmark, Grade II listed residential building locating in Maze Hill, measuring over 4000 sq ft and arranged over 5 storeys, and sympathetically renovated the house with both a cutting edge, contemporary design, whilst maintaining all the original features of the property.

The property, which overlooks Greenwich park, was thought to be built between 1710 and 1720 by Edward Strong Junior, Master Mason to Sir Christopher Wren.

The project, divided into 2 phases and taking nearly 3 years to complete, involved the complete strip out of the property to include:

  • Strip out and replacement of all mechanical pipework throughout the property, all fed from the basement garden level through concealed risers and up to the 5th floor level. The property only had 3 radiators throughout, 1 on each landing, which were replaced with 32 radiators throughout and 2 wood burning stoves.
  • Complete strip out of the top floor including the eaves loft area to create 2 large, open space bedrooms, both with en-suites and 1 with a glass sliding retractable rooflight over the shower which closes automatically when it begins to rain. The top floor landing also has a sliding, openable roof light.
  • Sympathetic reconstruction of the existing ceiling coving from moulded templates, all cast on site.
  • Detailed and careful renovation of all the timber panelling on the walls throughout the entrance level.
  • A complete transformation of the existing arched storage areas, located outside and underneath the tiled patio area to the front of the building. This involved underpinning all 3 storage areas, pouring a reinforced slab across the top of all 3 arched storage areas, to allow to cut through the existing 600mm arched walls, to create 3 linked wet room areas.
  • The demolition of the existing rear kitchen area, to create a stunning, contemporary open plan kitchen area with sliding glass doors with integrated canopies to each of the 3 elevations, overlooking the garden area. To the roof of the kitchen, 70% of the metal balustrading was salvaged with the remaining carefully replicated and installed to connect into the original steel work balustrade. Glazing and sliding doors from Slimline Aluminium.
  • New underfloor heating and a stone floor throughout the garden level area, extending out to a new garden terrace with an integrated water feature. Natural stone, honed tiles from Stone Interiors and In Opera.
  • Landscaping to the 100 ft rear garden, to include creating a new recessed platform level to the rear of the garden, stepping down to the low level vaulted areas.
  • A painstaking and detailed renovation of all the original sash windows throughout the property.  Work carried out by Notched Up.
  • The renovation of the existing entrance level oak flooring, by gently sanding it down and lacquering it to bring the flooring back to life. Flooring work by Wood Floor Experts.
  • Sanitaryware from CP Hart.
  • Bespoke designed kitchen island and bespoke furniture throughout from Conran Contracts.